ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

EΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Aυτή είναι μια λεπτή φάση, γεμάτη μυστικά.
Υπάρχουν δυο είδη εκπαίδευσης:

1. Η εκπαίδευση του πουλιού ώστε να κελαηδάει όταν τοποθετείται μπροστά σε κριτή, και
2. Η εκπαίδευση του πουλιού ώστε να αποδώσει το καλύτερο κελάηδισμα που μπορεί.

Το πρώτο από αυτά είναι το πιο εύκολο. Τα πουλιά πρέπει να έχουν συνηθίσει να είναι σε σκοτεινό χώρο, έτσι ώστε όταν τοποθετηθούν μπροστά σε κριτή, ερεθισμένα από το φως να κελαηδούν.

Τα αρσενικά βγαίνουν από το μεγάλο κλουβί στο οποίο μπορούν να πετάξουν και τοποθετούνται σε ατομικά κλουβιά διαγωνισμών, όπως αυτά στη φωτογραφία αριστερά, στην Ισπανία, τον Οκτώβριο.

Παραμένουν σε αυτά τα κλουβιά, επιτρέποντάς τους να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους για 2 ή 3 μέρες. Μετά από αυτό, τοποθετούνται έτσι ώστε να μην έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους . Αυτό γίνεται βάζοντας, για παράδειγμα, τα κλουβιά στα συρτάρια μεταφοράς, χωρίς το σκέπασμα, ή τοποθετώντας διαχωριστήρες ανάμεσα στα κλουβιά.

Πρέπει να παραμείνουν σε χώρο όχι καλά φωτισμένο ώστε να συνηθίσουν το σκοτάδι. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την τοποθέτηση πολύ χαμηλού φωτισμού στο δωμάτιο όπου βρίσκονται, είτε με την τοποθέτηση σκούρας κουρτίνας μπροστά από τα κλουβιά.

Αρκετές φορές την ημέρα τα πουλιά πρέπει να μεταφέρονται ένα ένα ή σε ομάδες των 4, σε χώρο ο οποίος είναι πιο φωτισμένος για να ακουστεί το τραγούδι τους και να σχηματίσουν τα εφόδια της φωνής τους ακούγοντας αυτά που έχουν καλύτερο ή παρόμοιο κελάηδισμα. Εάν χρησιμοποιείται κουρτίνα για να περιοριστεί το φως, είναι αρκετό να τραβηχτεί η κουρτίνα.

Μία ή δυο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό, έχουμε ήδη κανονίσει την ομάδα και έχουμε επιλέξει τα πουλιά που θα διαγωνιστούν ατομικά. Εάν δεν το έχουμε κάνει ακόμη, θα βάλουμε τα κλουβιά στα συρτάρια μεταφοράς ώστε τα καναρίνια να συνηθίσουν να βρίσκονται εκεί.

Είναι απαραίτητο να βγαίνουν τα ατομικά κλουβιά αρκετές φορές την ημέρα ώστε τα καναρίνια να συνηθίσουν να κελαηδάνε όταν έρχονται στο φως. Είναι απαραίτητο να τοποθετούνται σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού καθώς και σε διαφορετικές θέσεις στο χώρο του δωματίου. Προτείνεται να τα πηγαίνετε σε άλλες τοποθεσίες με το αυτοκίνητο, και να τα βγάζετε όταν φτάνετε, ώστε να θεωρούν νέες τοποθεσίες και τους θορύβους και κινήσεις του αυτοκινήτου φυσιολογικές και τέλος, αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμη η κατασκευή μιας καμπίνας, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται στους διαγωνισμούς, έτσι ώστε όταν τοποθετηθούν στην καμπίνα μπροστά από τον κριτή να νομίζουν ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον και να κελαηδήσουν.

Η απόδοση του καλύτερου κελαηδίσματος από το πουλί είναι πιο δύσκολη. Χρησιμοποιούνται, βασικά, τρεις τεχνικές, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω σε σειρά αποτελεσματικότητας, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια.

1. Εκπαίδευση με απομόνωση σε οικογένειες.
Τα νεαρά πουλιά χωρίζονται από τους γονείς οι οποίοι μεταφέρονται σε άλλο μέρος.. Τα νεαρά πουλιά τοποθετούνται ομαδικά σε μεγάλα κλουβιά. Ομαδοποιούνται είτε κατά οικογένεια είτε κατά ομοιότητα κελαηδίσματος στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο. Τους βάζετε να ακούν μουσική ώστε το τραγούδι της κάθε ομάδας να εξελιχθεί ανεξάρτητα από τις άλλες. Με αυτή τη τεχνική τα πουλιά , μη έχοντας το παράδειγμα του πατέρα, βγάζουν δικούς τους ήχους, φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές στο ρυθμικό άσμα στο οποίο αισθάνονται πιο ικανά και σε αυτά τα ρυθμικά άσματα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν.

2. Εκπαίδευση με τους γονείς ή με δασκάλους.
Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη τεχνική, υποθέτουν ότι αφού ο πατέρας κελαηδάει καλά, τότε και ο γιος θα έχει παρόμοιες ικανότητες κελαηδήματος και θα μπορεί να μιμηθεί σωστά το κελάηδισμα του πατέρα ή και να το βελτιώσει ακόμα. Χρησιμοποιούνται επίσης δάσκαλοι οι οποίοι εκτελούν καλά ρυθμικά άσματα, ώστε να πλουτίσουν το ρεπερτόριο και την εκτέλεση του κελαηδίσματος από τους νεαρούς μαθητές.

3. Εκπαίδευση με κασέτες ή δίσκους (cd).
Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη τεχνική, η οποία στέφεται με επιτυχία στους εκτροφείς άγριων πουλιών, υποβάλλουν τα πουλιά σε εντατικές περιόδους ακούσματος κασέτας με καλό κελάηδισμα μέχρι να το μάθουν. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν βγάζουν από το πουλί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. αλλά αποκτούν πουλιά «πλήρους φόρμας», επειδή εκτελούν όλα τα ρυθμικά άσματα και, χωρίς να αριστεύουν, παίρνουν καλό σκορ παίρνοντας πόντους για κάθε ρυθμικό άσμα που εκτελούν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΟΣ ΙΙ

Αφού επιτευχθεί τα πουλιά να κελαηδάνε μόλις έρχονται στο φως, καθώς και η εκτέλεση ενός καλού τραγουδιού (χωρίς δάσκαλο ή μαγνητοφωνήσεις), οι εκτροφείς έχουν ακόμα ένα δύσκολο έργο: να τα πάνε στους διαγωνισμούς στις καλύτερες συνθήκες.

Το κελάηδισμα του καναρινιού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά αλλάζει ειδικά τους πρώτους μήνες. Και τώρα πρέπει να συγχρονιστεί η καλύτερη στιγμή του κελαηδίσματός τους με έναν από τους διαγωνισμούς.

Η εξέλιξη του κελαηδίσματος του καναρινιού μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις

1. Υποκελάηδισμα
Είναι ένα φτωχό και συγχυσμένο κελάηδημα το οποίο παράγουν τους πρώτους μήνες πριν αποκτήσουν ένα καθαρό κελάηδισμα.

2. Πλαστικό κελάηδισμα
Είναι μια καθαρότερη φάση στην οποία το πουλί, με μεγαλύτερες πλέον ικανότητες στο κελάηδισμα, εκτελεί τραγούδι με μεγαλύτερη ποικιλία και καθαρότητα. Ονομάζεται "πλαστικό" τραγούδι επειδή η δομή του ποικίλλει.

3. Πλήρες κελάηδισμα
Κελάηδισμα ενήλικου πουλιού το οποίο έχει μεγαλύτερη ποιότητα και ποσότητα ρυθμικών ασμάτων και το οποίο συνεχίζει μέχρι την εποχή του μαδήματος κατά την οποία το πουλί ξεκινάει ξανά μια φάση πλαστικού κελαηδίσματος.

Περιληπτικά, η ποιότητα του κελαηδίσματος όσον αφορά την ποικιλία και την ηρεμία κατά την εκτέλεσή του έχει αυξητική τάση με κορύφωση το τέλος του πλαστικού κελαηδίσματος, και τότε στο ενήλικο καναρίνι που βρίσκεται σε θέρμη παρατηρείται μια κάμψη.

Υπάρχουν τεχνικές και κόλπα με τα οποία μπορούμε να καθοδηγήσουμε την εξέλιξη του πλαστικού κελαηδίσματος μέχρι το πλήρες κελάηδισμα ώστε η καμπή του κελαηδίσματος να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο. Αυτά τα κόλπα μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: κόλπα για τον εμπλουτισμό του κελαηδίσματος και κόλπα για περιορισμό της καθοδικής πορείας του κελαηδίσματος.

Κόλπα για τον εμπλουτισμό του κελαηδίσματος

- Τα πουλιά πρέπει να έχουν φως. Είναι συνηθισμένο λάθος να τα κλείνουμε σε σκοτάδι για περισσότερο από όσο χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι θα κελαηδήσουν όταν κρίνονται, γιατί η έλλειψη φωτός παρεμποδίζει το κελάηδισμα και ως εκ τούτου την περαιτέρω ανάπτυξή του.

- Πλούσια διατροφή. Μια μικρή ποσότητα αυγού με τριμμένο ψωμί τα ωθεί να κελαηδήσουν. Το ίδιο γίνεται με το μαρούλι το μήλο και την ποικιλία σπόρων. Φυσικά, και οι βιταμίνες ευνοούν το κελάηδισμα του πουλιού αλλά πολλοί είναι αντίθετοι με τις βιταμίνες επειδή φοβούνται ότι τα πουλιά μπαίνουν γρήγορα σε περίοδο θέρμης . Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος κάποιοι ερασιτέχνες τους δίνουν συμπλέγματα βιταμινών τα οποία δεν περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία ευνοεί την αναπαραγωγική συμπεριφορά.

- Η απομόνωσή τους σε ατομικά κλουβιά νωρίτερα από το κανονικό σημαίνει ότι επιταχύνεται η εισαγωγή τους στη φάση του πλαστικού κελαηδίσματος. Αυτό όμως περικλείει τον κίνδυνο ότι αν δεν έχουν αναπτύξει τις ικανότητές τους για κελάηδισμα, αναπτύσσουν φτωχό κελάηδισμα με ελαττωματικά γυρίσματα.

- Με την απομόνωση ομάδων πουλιών από άλλες ήδη σχηματισμένες ομάδες, εξασφαλίζεται ότι το κελάηδισμα των πουλιών δεν θα παρεμποδιστεί από το κελάηδισμα άλλων ομάδων και η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός του κελαηδίσματός τους δεν θα παρεμποδιστεί.

- Πρέπει να απομονώνεται το πουλί το οποίο κάνει εύκολα γυρίσματα τα οποία δεν μας ικανοποιούν έτσι ώστε τα υπόλοιπα πουλιά να μην αντιγράψουν αυτά τα εύκολα γυρίσματα.

- Όταν τα πουλιά τοποθετούνται σε κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο, όπως στους διαγωνισμούς, τα πουλιά που βρίσκονται στα χαμηλότερα κλουβιά ίσως να παρεμποδίζονται από το κελάηδισμα των πουλιών που βρίσκονται πιο ψηλά. Η τοποθέτηση του πουλιού ψηλότερα θα το ωθήσει να κελαηδήσει.

Κόλπα για περιορισμό της καθοδικής πορείας του κελαηδίσματος

- Αν ένα πουλί κελαηδάει πολύ σκληρά, η τοποθέτηση των ράβδων σε ψηλότερο σημείο στο κλουβί θα το πιέσουν να υιοθετήσει πιο οριζόντια θέση, η οποία προκαλεί πιο ομαλό κελάηδισμα.

- Αυξήστε την ποσότητα σπόρου αγριοκράμβης στο μείγμα σπόρων. Ο σπόρος αγριοκράμβης προκαλεί καθυστέρηση στην σεξουαλική ωρίμανση του πουλιού κατά την οποία μειώνεται ο τόνος του κελαηδίσματος.

- Ο περιορισμός του φωτός περιορίζει την ανάπτυξη του κελαηδίσματος και την σεξουαλική ωρίμανση του καναρινιού.

- Η τοποθέτηση μιας σχάρας στον πάτο του κλουβιού διαγωνισμού θα ωθήσει το πουλί στην υιοθέτηση μεγαλύτερου ύψους και δεν θα κελαηδάει από τον πάτο του κλουβιού. Κατ’αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το καναρίνι δεν θα βρίσκεται στον πάτο του κλουβιού αναζητώντας τροφή αντί να κελαηδάει την ώρα που κρίνεται.

- Το μπάνιο επίσης ηρεμεί το πουλί έως έναν βαθμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο < http://www.timbrado.com > και είναι μετάφραση αυτού στην Ελληνική γλώσσα.



Share