ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ & ΒΙΝΤΕΟ !!!


Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσω να σας δείξω μια συνταγή αυγοτροφής πόλη απλή εύκολη γρήγορη φτηνή και πολύ πλούσια σε διατροφική αξία.
 Η βάση αυτού του μίγματος είναι το πλιγούρι αυτή την στιγμή μπορεί να το βρείτε στην αγορά από 5 ευρώ έως 1 με καλή ερεύνα προσωπικά το βρήκα περίπου στο 1 ευρώ . 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

01. 1 κούπα του καφέ πλιγούρι

02. 1 κούπα του καφέ ζεστό νερό (να έχει πάρει ένα χόχλο)

03. 2 κουτ. του γλυκού μέλι

04. 1 κουτ. του γλυκού γύρη

05. 2 κουτ. του γλυκού νιζερ

06. 1 κουτ. του γλυκού κανναβούρι

07. ίσως αν είναι πολύ νωπό το μείγμα να χρειαστείτε 2 κουτ. της σούπας φρυγανιά τριμμένη 

08. 2 αυγά βραστά (σφιχτά)Καλό είναι πάντα να γνωρίζουμε τι τρώμε η τι δίνουμε στους μικρούς μας φίλους γιατί αυτό που προέχει είναι η καλή υγεία τους.

Μερικά στοιχεία για τη διατροφική αξία του μενού :

Τι είναι το πλιγούρι και τι θρεπτικά συστατικά περιέχει;


Το πλιγούρι δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από ολόκληρο το κόκκο του σιταριού αλλά τεμαχισμένο. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα δημητριακά, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, ιδιότητα που βοηθάει στον κορεσμό και κατ' επέκταση στην απώλεια βάρους.
Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό. Η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.
Περιέχει βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμφανίζει αντικαρκινική δράση.
Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη , η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων.
Το μαγνήσιο που περιέχει ενισχύει το μυικό σύστημα και μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Περιέχει τριπλάσια ποσότητα καλίου και τετραπλάσια φωσφόρου σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια. Το σελήνιο που περιέχει ασκεί στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.


Οι σημαντικότερες λειτουργίες του  ΝΕΡΟΥ συνοψίζονται παρακάτω:


1. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, που είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλων των ζωντανών οργανισμών.
2. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.

3. Το νερό είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της οσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες. Μια σοβαρή εκτροπή από τις φυσιολογικές τιμές οσμωτικής πίεσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων (0,5 g/L), γιατί το καθαρό νερό χωρίς διαλυμένα άλατα είναι βλαβερό για τον οργανισμό, εξαιτίας της μεγάλης διαπερατότητας των κυττάρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ψάρια πεθαίνουν όταν μεταφερθούν σε γλυκό νερό και ψάρια του γλυκού νερού πεθαίνουν αμέσως μόλις τοποθετηθούν μέσα σε αποσταγμένο νερό, γιατί καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια (αιμόλυση).

4. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αίματος, που με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους, καθώς και άχρηστων προϊόντων μεταβολισμού από τα κύτταρα προς τα όργανα όπως οι πνεύμονες και οι νεφροί για να απεκκριθούν από το σώμα.

5. Τέλος, το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αισθήσεων. Τα ακουστικά κύματα μεταφέρονται μέσω υγρού που βρίσκεται στο έσω αυτί. Το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στη διαδικασία αντανάκλασης του φωτός για τη σωστή όραση. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές και οι ουσίες πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

8 λόγοι» για να πίνουμε νερό καθημερινά!
1. Βοηθά στην απώλεια βάρους, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες ή ζάχαρη, όπως π.χ. αναψυκτικά, αλκοόλ, χυμοί, αφού αυτό έχει μηδενική θερμιδική αξία.
2. Είναι ευεργετικό για την καρδιά. Αμερικανική μελέτη που διήρκησε 6 έτη, έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δυο ποτήρια νερό.

3. Αποτελεί πηγή ενέργειας.

4. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις διάφορες τοξίνες.

5. Βοηθά ευεργετικά στην δραστηριότητα. Η άσκηση προϋποθέτει αρκετό νερό, πριν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν.

6. Βοηθάει ευεργετικά στις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις του πεπτικού, πχ. κακή χώνεψη, δυσκοιλιότητα (σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες) κλπ.


Διατροφική αξία μελιού


Αποκαλείται η τροφή των θεών και όχι άδικα! Η βιολογική αξία του μελιού έγκειται τόσο στη διαιτητική αξία που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και στην αντιβακτηριακή, στη μυκοστατική και την αντιοξειδωτική του δράση.
Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικάγια τον άνθρωπο.
Πιο αναλυτικά, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η γλυκόζη είναι η μόνη μορφή σακχάρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς, γι’ αυτό το μέλι αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειαςγια παιδιά και αθλητές.

Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.

Τα ένζυμα του μελιού (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.
Το μέλι τέλος περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών, όπως βιταμίνες Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά. που αν και βρίσκονται σε μικρή ποσότητα συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό και γενικότερα στην καλή λειτουργία του.
Όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη: 38%, γλυκόζη: 31%, σουκρόζη: 1,3%, μαλτόζη: 7,1%, νερό: 17% και τέφρα:0,2%
Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία.

 Διατροφική αξίᾳ της ΓύρηςΟ άνθρωπος την χρησιμοποιεί σαν συμπλήρωμα της διατροφής του ως πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Η γύρη δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D, και γι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “τέλεια τροφή”. Ο Callian (1958) αναφέρει ότι σύμφωνα με εργασίες Ρώσων επιστημόνων, η γύρη περιέχει και μικρές ποσότητες ρουτίνης, γνωστής ως βιταμίνης R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων και προφυλάσσει έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες και μειώνει το χρόνο πήξης του αίματος. Επίσης δυναμώνει τις συστολές της καρδιάς και επιβραδύνει το ρυθμό τους.

Πίνακας 1. Σύνθεση της γύρης (lannuzzi 1993c)
Πρωτεΐνες 22% (όρια 7-30)
Υδατάνθρακες 31 (0-41)
Λίπη 5 (1-14)
Μεταλλικά στοιχεία 3 (1-16)
Νερό 11 (7-16)
Άγνωστοι παράγοντες 29 (22-36)

Τα μεταλλικά στοιχεία που αναφέρονται στον πίνακα 2 είναι τα πιο διαδεδομένα στη γύρη, όχι όμως και τα μοναδικά. Η σύνθεση της γύρης σε μεταλλικά στοιχεία διαφέρει πολύ και εξαρτάται από το φυτό από το οποίο προήλθε και κατ’ επέκταση τη σύσταση του εδάφους, που συχνά επηρεάζεται από την παρουσία βιομηχανιών στην περιοχή.
Στον πίνακα 2 αναφέρονται τα απαραίτητα αμινοξέα που βρέθηκαν στη γύρη ενώ σε σύνολο τα αμινοξέα σ΄αυτήν υπερβαίνουν σε αριθμό τα 19. Παρατηρείται πως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα έχουν βρεθεί στη γύρη. Επίσης υπάρχουν αναφορές για την παρουσία ασπαρτικού οξέος, κυστίνης, γλυκίνης, υδροξυπρολίνης (lannuzzi 1993c). Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυία και το χρώμα των μαλλιών.Νίζερ (niger seed)Το νίζερ είναι ένας ακόμα ελαιούχος σπόρος με ίδια ποσόστοση σε λιπαρά και πρωτεΐνες με το κανναβούρι. Το συμπληρώνει όμως στο μίγμα σε επιπλέον λπαρά οξέα όπως το παλμιτικό και το ελαικό ενώ του λείπει σε ικανή ποσότητα το λινολενικό γι αυτο προσφέρεται μαζί και όχι χωρίς το καναβούρι. Όμως επειδή είναι λιπαρός σπόρος η χορήγηση του πρέπει να είναι μετρημένη και να μην υπερβαίνει το 10% ειδικά αν υπάρχει και καναβούρι και ρούπσεν στο μίγμα Αν και είναι ελαφρώς διεγερτικός και παχυντικός η χορήγησή του συνιστάται γιατί διεγείρει την αδενική λειτουργία κι ευνοεί την απόθεση των αυγών. Έχει πολύ καλή σχέση ασβεστίου / φωσφόρου. Περιέχει πρωτεΐνες 24,9 %, λιπίδια 36,2 %, υδατάνθρακες 17,5 %.


 Καναβούρι (HEMP SEED)
Το κανναβούρι είναι ένας πολύ θρεπτικός σπόρος ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά 35% από τα οποία το 80% ειναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως το λινολεικό(ω-6) και τα α-λινολενικό( ω-3) και γ-λινολενικό γνωστό και σαν GLA .Επίσης έχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (μεταβολιζότανε σε μεγάλο μέρος της). Είναι θρεπτικός, αλλά ελαιώδης και θερμαντικός. Η υπερκατανάλωση κάνει τα πουλιά ανήσυχα και επιθετικά. Γι’ αυτό το λόγο συνιστούμε περιορισμένη χρήση. Περιέχει πρωτεΐνες 21,4 %, λιπίδια 35,3 %, υδατάνθρακες 6,2 %.


 


 Ποια είναι η θρεπτική αξία των αυγών;

Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή.
Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη,.
Το αυγό αποτελείται:
 • από το κέλυφος
 • από το λεύκωμα ή ασπράδι 
 • από τον κρόκο
Κέλυφος
Σύνθεση του:
 • Ανόργανες ουσίες 94,5% 
 • Νερό 1,5% 
 • Κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4% 
 • Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα
Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας.
Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.
Λεύκωμα
Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού.
Σύνθεση του
 • Νερό 85-90% 
 • Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12% 
 •  Λίπος 0,25% 
 • Τέφρα 0,6% 
 •  Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7% 
 •  Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων
Κρόκος
Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Συστατικά κρόκου
 • Νερό 45-51% 
 • Πρωτεΐνες 16-17% 
 • Λίπος 31-36%% 
 • Τέφρα 1,3% 
 • Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
  Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον 
 • σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)
  Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

Τρόπος παρασκευής : Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με το μέλι και την γύρη καλά έπειτα ανακατεύουμε το υγρό με το πλιγούρι , καθαρίζουμε τα αυγά από τα τσόφλια και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι στην συνέχεια προσθέτουμε θρυμματισμένα τα τσόφλια των αυγών το νιζερ και το κανναβούρι. Το αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξει όλα τα υγρά .Αν δούμε το μείγμα πως είναι πολύ νωπό μπορούμε να προσθέσουμε μια δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιάς (μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με ξερό ψωμί .

Ο χρόνος για να το φτιάξετε δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά  και  το κόστος κυμαίνεται μέχρι ένα ευρώ, η ποσότητα που αναφέρω είναι κατάλληλη για περίπου δέκα ζευγάρια για 3-4  μέρες. Αν διαβάσατε τα παραπάνω είναι μια πλήρης αυγοτροφη προσοχή στο τι προσθέτουμε πάντα με μέτρο.


Όσοι φίλοι θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τον διατηρείται στην κατάψυξη το περίσσεμα και να το ξεπαγώνετε στην συντήρηση  του ψυγείου ένα βράδυ πριν.
Καλή όρεξη  !!!!!

 Υ.Γ. ευχαριστώ τον φίλο μου Ηλία Κρητικό που μου έδωσε την ιδέα !!!!


Share