Η σωστη προετοιμασία για το τραγούδι του νεαρού καναρίνιου

Η περίοδος που διανύουμε είναι από της ομορφότερες στιγμές στην ζωή του καναρινιού μας και ολοένα πλησιάζει  ο καιρός που θα ανταμειφθεί το αφτί μας και των φίλων μας από της πλούσιες μελωδιες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πολλοί φίλοι γνωστοί με ρωτάνε συνήθως ποιοι είναι οι τρόποι και οι τεχνικές που κάνουν τα πουλιά μας τραγουδούν ακατάπαυστα συνήθως αυτό είναι το κύριο ζητούμενο των νέων εκτροφέων καναρινιών φωνής .Από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να δώσω βασικές οδηγίες που κατά την άποψη μου είναι βασικά χαρακτήρισα μιας πετυχημένης εκτροφής προς την ολοκλήρωση.
Το βασικότερο όλων είναι να προσπαθούμε να είμαστε ποιο σωστοί εκτροφείς αυτό εννοεί πως πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο χώρο χρόνο να μπορούμε να τα κρατάμε καθαρά να προλαβαίνουμε ασθένειες να είμαστε όσο πιο σχολαστικοί γίνετε να θυμάστε πως η υγεία η στέγαση και η διατροφή είναι σημαντικά κομμάτια μιας καλής εκτροφής και πως  καλός εκτροφέας ποτέ δεν χάνει μόνο κερδίζει.
 Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι πως η καλή εκτροφή ξεκινά μέσα από το αυγό τα ακούσματα που θα πάρει ξεκινάν από τις πρώτες μέρες εκκόλαψης του αυγού αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο πατέρας πρέπει να είναι καλλίφωνος χωρίς αρνητικές στροφές στα γυρίσματα του(οι αρνητικές notes είναι σαν τις ψείρες για μας πρέπει να είναι πάντα προς αποφυγή ) Οι στόχοι μας επίσης πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση του μελωδικού μας φίλου στο ρεπερτόριο του και να μπορέσουμε να το κάνουμε να τραγουδάει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του διαγωνισμού να κριθεί να είναι έτοιμο να δώσει τον καλύτερο εαυτό του!

Όσοι θέλουμε να λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς και να μπορούμε να μιλάμε για καναρίνια φωνής πρέπει να ξέρουμε τις φωνές του πουλιού και το τραγούδι .Πολλοί θα πείτε καλά θα είμαι εγώ κριτής και μετά τι να τον κάνω το κριτή δεν εννοώ αυτό εννοώ πως ο σωστός εκτροφέας καναρινιών φωνής ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να μάθει τις notes του τραγουδιού και να μπορεί να τις εξηγεί στα δικά του πουλιά (μερικοί λένε δεν ξέρω όταν λες έτσι είναι σαν να λες οδηγώ αμάξι δίχως  δίπλωμα , δύστυχος έχει πολλούς).Ο διαγωνισμός γίνετε για να μπορέσει ο καθένας να αναδείξει το έργο του μιας ολόκληρης χρονιάς και άλλοι ολόκληρων ετών και ο κριτής αντικειμενικά θα κρίνει αυτό που θα ακούσει και ανάλογος θα βαθμολογήσει .
Το τραγούδι είναι κάτι έμφυτο που κληρονομείται γενετικά και εξελίσσεται στα καναρίνια που αναπαράγονται  σε κλουβιά  και αυτό είναι κάτι που ωριμάζει αντίστοιχα με την σεξουαλική ωριμότητα του αρσενικού έτσι μπορούμε να το ξεχωρίζουμε πολύ πιο εύκολα από τα θηλυκά θα ήτανε λάθος να λέγαμε πως το τραγούδι είναι ένας κώδικας γλώσσας μεταξύ των καναρινιών η ορνιθοκουλτουρα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ένα μέσο να δηλώσει την ιεραρχία του σε ένα χώρο και να προκαλέσει σεξουαλικά ένα θηλυκό με τις φωνητικές του ικανότητες.
Το καλό τραγούδι όπως προείπα ξεκινά μέσα από την φωλιά αυτό συνεπάγεται πως ένας κακός γονιός θα κάνει και κακή εκπαίδευση αντίστοιχα  οπότε και θα έχουμε και ανάλογα αποτελέσματα .Οπότε ένας καλός πατέρας τραγουδιστής με μια αντίστοιχη μητέρα καλή γενετικά από οικογένεια καλών τραγουδιστών είναι το καλύτερο παράδειγμα για μια σωστή αρχή ο πρώτος μήνας της ζωής των καναρινιών είναι πολύ σημαντικός που σηματοδοτεί μια εξέλιξη που συμπεριλαμβάνει την μνήμη και μίμηση.
Καλό θα είναι τα νεαρά πουλιά μετά τον δεύτερο μήνα ζωής τους να στεγάζονται σε κλούβες πτήσεως αυτό βοηθά γενικότερα στην σωστή και γρηγορότερη ανάπτυξη όπως και στην εκγύμναση . Υπάρχει ένα δίλημμα στον εάν θα πρέπει να ξεχωρίζουμε όσο πιο γρήγορα γίνετε τα αρσενικά με τα θηλυκά πολλοί εκτροφείς πιστεύουν πως είναι η αιτία απόκτησης αρνητικών στροφών στο ρεπερτόριο και άλλοι πως με την συμβίωση τους βοήθα στην ανάπτυξη κάποιων στροφών όπως για παράδειγμα στην νότα KLOK .  Η Εξάσκηση στην κλούβα πτήσης είναι πόλη σημαντική για τι θα δώσει ισχυρούς υγιείς σωστά αναπτυγμένους σωματικά   και δυνατούς άντρες σωστά με πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι και καλοί τραγουδιστές  με ωραίο κελάηδημα .  Προσωπικά εγώ τα πουλιά τα ξεχωρίζω με το κελάηδημα και τα αποχωρίζω τελείως πριν το τελικό στάδιο προετοιμασίας για τα διαγωνισμό περίπου δηλαδή πριν 30 μέρες .
Το καλύτερο θα είναι να έχουμε ένα δάσκαλο πουλί γιατί τα πουλιά που δασκαλεύονται με cd οι κασέτες έχουν τις τάσεις να τραβούν και κάποιους  ήχους που δεν ακούμε και  έπειτα αναπτύσσεται σε αρνητικό στοιχείο ,επίσης και χωρίς δάσκαλο είναι ριψοκίνδυνο γιατί κάποια πουλιά που έχουν τάσεις να βγάλουν αρνητικές φωνές θα είναι οι φορείς που θα το μεταδώσουν και στα άλλα . Η αρνητική νότα είναι σαν την ψείρα .
Πρέπει να έχουμε υπόψη  πάντα πως το φως στα καναρίνια λειτουργεί σαν dimer  ποτέ δεν το μειώνουμε πριν περίπου τις 40 μέρες για τον διαγωνισμό το πουλί πρέπει να ολοκλήρωση το τραγούδι του και να το ακούσει ώστε να καταλάβει τι απαγγέλλει το φως βοηθά στην ανάπτυξη .Αρχίζουμε να το μειώνουμε σταδιακά γύρο στη 40-30 μέρες πριν τον διαγωνισμό και το βάζουμε στις βαλίτσες διαγωνισμού δυο εβδομάδες πριν περίπου .
Το μεγάλο μυστικό είναι η εξοικείωση τα πούλια πρέπει να μάθουν να τραγουδάνε μπροστά στον κριτή αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση δηλαδή να μάθουμε στο μικρό μας φίλο να τραγουδήσει άφοβα  ανά πάσα στίμη σε οποιοδήποτε σημείο , όσο πιο πολύ ασχολούμαστε  τόσο πιο πολύ εξοικείωση έχουν τα πουλιά μας με τον άνθρωπο και έτσι δεν φοβούνται να τραγουδήσουν.
Τα κλουβιά εκπαίδευσης πρέπει να στήνονται περίπου στο ύψος από το γόνατο μας έως εκεί που πέφτει ευθεία το βλέμμα μας για να βοήθα  εμάς να τα παρατηρούμε πιο εύκολα αλλά και να γινόμαστε όσο πιο πολύ αντιληπτοί από τα καναρίνια ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην εξοικείωση τους. Πάντα τοποθετώ τα πιο δυνατό-φωνα πιο χαμηλά σε ύψος ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα πιο χαμηλόφωνα επίσης κοιτάω να τα ομαδοποιώ κατά οικογένειες στο ράφι αυτό βοήθα γιατί το τραγούδι τους δένει πιο εύκολα με πολύ καλά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε πως όταν προπονούμαι τα πουλιά μας για διαγωνισμό είναι καλό να τα ακούμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε την ημέρα και να τα μεταφέρουμε σε διάφορους χώρους συνέχεια είναι ένα μέρος της εξοικείωσης και αυτό. Η καθαριότητα η διατροφή και η γενικότερη επιμέλεια είναι σημαντικοί παράγοντες στην εκπαίδευση . Την τελευταία εβδομάδα για μια μέρα τα βάζω όλα μαζί πίσω στην κλούβα πτήσης και καθαρίζω τα κλουβιά τους όπως και τους δίνω πολλά μπάνια για εκείνη την ημέρα φρούτο αυγουλάκι και φρέσκους σπόρους .
Η συνεχής παρατήρηση και η καταγραφή ημερολογιακού αρχείου κατά την εκπαίδευση είναι σημαντικό ώστε να βλέπουμε τις διακυμάνσεις και τις εναλλαγές αυτό θα μας βοηθά στο τέλος να έχουμε μια πολύπλευρη άποψη για τον τρόπο που θα μπορούν αν διαγωνισθούν τα καναρίνια .

Όλα τα προαναφερθέντα είναι δικές μου εμπειρίες και συλλογή γνώσεων και απόψεων είτε από βιβλία είτε από φίλους είτε από το διαδίκτυο δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος μαζί μου η να τα θεωρεί τέλεια

Όπως λέω πάντα σε όλους θα ξαναπώ δουλειά δουλειά δουλειά αυτό πάντα μας κάνει νικητές!!!






Κιτσιος Δημήτριος


22-10-2011
  
Χομπυστας εκτροφέας TIMBRADO ESPANOL


















Share