Ανατομία και φυσιολογία του τραγουδιού ενός Τimbrado

Τα κάτωθι στοιχεία περιλαμβάνονται σε σχετικές αρθρογραφίες για τα καναρίνια φωνής μέσα από το Ιντερνετ.
Σας τις παραθέτω και πιστεύω ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουμε μερικούς από τους τρόπους λειτουργίας του τραγουδιού του αγαπημένου μας πουλιού....

Το άρθρο έχει εστιάσει στο Timbrado λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της φωνής του που σπάνια συναντιούνται σε άλλες ράτσες καναρινιών φωνής.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι και πολλά άλλα πλάσματα, τα καναρίνια είναι γνωστό ότι διαθέτουν ένα όργανο φωνής.

Σε αντίθεση με αυτό του ανθρώπου, το εξειδικευμένο φωνητικό σύστημα του καναρινιού είναι χαμηλότερο κατά μήκος του αναπνευστικού συστήματος στη φάση της τραχείας (βρονχικό σύστημα). Αυτό το όργανο, μοναδικό για τα πουλιά, ονομάζεται Σύριγξ.

Εντός της σύριγξ βρίσκονται οι τυμπαντικές μεμβράνες, οι οποίες αν και έχουν μια μικρή ομοιότητα με τις ανθρώπινες φωνητικές χορδές είναι μεγαλύτερες σε αριθμό. Η ένταση στην περίπτωση των μεμβρανών αυτών ελέγχεται τόσο από την πίεση που ασκείται στην Σύριγξ από τους τραχειακούς θύλακες του αέρα καθώς και από την μυϊκή δράση.

Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες, τα ωδικά πτηνά έχουν τρία ζευγάρια μυών έτσι ώστε να ελέγχουν την παραγωγή ήχου στη Σύρινξ. Εν μέρει λόγω της θέσεώς του στο χώρισμα (διάσπαση) της τραχείας, ο Σύρινξ επιτρέπει στο πουλί να ελέγχει και τα δύο σύνολα των τυμπανικών  μεμβρανών, ανεξάρτητα μεταξύ τους, λειτουργία η οποία με τη σειρά της, επιτρέπει το καναρίνι να παράγει διαφορετικούς ήχους ταυτόχρονα σε ένα είδος εσωτερικού ντουέτου.

Το 1990 εμφυτεύτηκαν από ερευνητές από το πανεπιστημίο της Ιντιάνα, στους βρόχους ωδικών πτηνών, μικροσυσκευές μέτρησης της ροής του αέρα και οπτικές ίνες. Διαπιστώθηκε ότι η ''διπλή σύριγγα'' δίνει σε ορισμένα πτηνά την δυνατότητα να έχουν δύο φωνές.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο πέρα άλλων διαφορών του Timbrado με άλλες φυλές καναρινιών φωνής, η αναπνοή μεταξύ των περιόδων που τραγουδιούνται από το Τimbrado γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

http://timbrado.forumup.gr/viewtopic.php?t=619&mforum=timbrado

Μπορούν δηλαδή δύο φωνές να ηχούν μαζί σε αρμονία (διπλοφωνία) ή να δημιουργούν πολύπλοκα τραγούδια.



Σε κάποια είδη, οι νότες είναι ίδιες μόνο που η μία φωνή τους τραγουδά υψηλότερα. Κάποια άλλα επιλέγουν να εναλλάσσουν τις φωνές για κάθε νότα.

Μια καταπληκτική πτυχή του αναπνευστικού συστήματος των πουλιών που τους επιτρέπει να παράγουν παρατεταμένο ήχο τραγουδιού, είναι ότι η αναπνοή γίνεται με τη βοήθεια «μίνι-ανασσών" κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Εκτιμάται ότι ένα πουλί παίρνει ταυτόχρονα 25 αβαθείς αναπνοές ανά δευτερόλεπτο, ενώ εκπέμπει το τραγούδι του. Αυτό επιτρέπει η πίεση στο αναπνευστικό σύστημα να παραμένει σχετικά σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, καθιστώντας περιττό για το πουλί να σταματήσει έτσι ώστε να πάρει ανάσα.

Επιπλέον, ενώ τα θηλαστικά έχουν μια ενεργή φάση εισπνοής, που ελέγχεται από μυϊκή δράση στο διάφραγμα, και μια παθητική φάση εκπνοής όταν ο αέρας διαφεύγει καθώς το διάφραγμα επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση, στο πουλί  όλες τις φάσεις της αναπνοής περιέχουν παθητικά και ενεργά συστατικά, λόγω της δράσης  συγκεκριμένων ομάδων μυών.

Υπάρχει ακόμη και μια θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι ο αέρας κινείται γύρω από το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών σε μια κατεύθυνση, σε αντίθεση με την αμφίδρομη ροή που βρέθηκε σε θηλαστικά.
Αυτή η μονόδρομη ροή θεωρείται ότι είναι ο λόγος που το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο ήταν μια αποτελεσματική προειδοποίηση του μολυσμένου αέρα.

Μονολότι η ανατομία-φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος είναι σχεδόν ίδια ανάμεσα στα καναρίνια φωνής, εντούτις υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσο αφορά το τραγούδι τους.Τα παρακάτω διαγράμματα μας βοηθάνε να καταλάβουμε τις διαφορές στις διαφορετικές γραμμές ανάμεσα στις τρεις(3) φυλές τραγουδιού:

Roller

Belgian Waterslager



Spanish Timbrado



Αν και φαίνεται ίσως απλό το τραγούδι των καναρινιών φωνής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για αυτό παρατηρείται ποικιλία στο τραγούδι ακόμα και ανάμεσα στη ίδια φυλή καναρινιών φωνής (ίδια ράτσα αλλά διαφορετικές νότες-ρεπερτόριο). Παράγοντες όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, διατροφή,περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός πουλιού.Κατά κύριο λόγο μεγάλο ρόλο παίζει και ο γενετικός παράγοντας.Υπάρχει μια ακτίνα τραγουδιού μέσα στην οποία μπορεί να διακυμανθεί το τραγούδι ενός πουλιού:

Roller




Belgian Waterslager




Spanish Timbrado




Πολλές έρευνες έχουν γίνει όσο αφορά τα αγαπημένα μας πουλάκια σχετικά με τον τρόπο που αυτά τραγουδούν καθώς και με το πως μαθαίνουν τις διάφορες μελωδίες.

Διάφορες Έρευνες ανακάλυψαν ότι :

1. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου του καναρινιού έχουν την ικανότητα να αναγεννώνται. Αυτό συμβαίνει  κατά την διαδικασία της πτερόρροιας και επιτρέπει στον εγκέφαλο του καναρινιού να παραμένει νέος και ικανός να μαθαίνει τραγούδια σε όλη του την ζωή!

2. Τα περισσότερα πτηνά εκκολάπτονται από τα αυγά τους έχοντας ήδη διαπλάσει τις μελωδίες μέσα τους.

3. Ακόμα και σε ηλικία δυο εβδομάδων,τα μικρά μπορούν και αναγνωρίζουν ένα μικρό απόσπασμα μελωδιών.

4. Έπειτα από καταγραφή  της δράσης των νευρώνων στον εγκέφαλο ωδικών πτηνών, βρήκαν ότι τα νεαρά ωδικά πτηνά που μαθαίνουν να κελαηδούν, κάνουν πρόβες των μελωδιών που ακούνε, στον ύπνο τους!!







Share